Debat i connexió sobre la revolta de Jujuy. Dijous dia 13 de juliol a les 19:30 a l’Ateneu Llibertari de Gràcia

La societat tecnoindustrial necessita moltes matèries primeres, abans els minerals crítics eren l’acer i el carbó, ara amb l’avenç de la digitalització son el cobalt,  l’antimoni, les terres rares… i el liti.

El liti es necessita per a tots els dispositius a bateries (casi tots) i la industria de tot el mon (de control, industrial, de consum, militar…) necessiten aquest mineral per seguir desplegant-se.

Les majors reserves de liti conegudes es troben al con sud d’Amèrica entre els estats de Xile, Bolívia, Perú i Argentina i en ells han posat els ulls les potencies neocolonials (EUA, Europa, Xina…). Amb la complicitat de les elits locals, es prepara una devastació de grans extensions del territori d’aquests països des de la Puna i les Quebradas o altres territoris com el Nord-oest de la Península Ibèrica (com és el projecte a Covas do Barroso entre Galicia i Portugal o la Sierra de la Mosca a Càceres).

En aquest marc la província de Jujuy a l’estat argentí, està en el punt de mira de les mineres amb la complicitat del Govern Provincial. Jujuy és una de les províncies econòmicament més deprimides i socialment marginades.

El Govern veient el risc de protestes per la penetració minera va fer una modificació de la Constitució Provincial per poder emmordassar i reprimir qualsevol protesta, la reacció popular va desencadenar una violenta repressió amb molts ferits, mutilats i detinguts…

Hores d’ara continuen les protestes sobretot amb talls de carreteres per part de les comunitats de la Puna, comunitats predominantment de pobles originaris però la lluita serà llarga. A les protestes contra la mineria s’han unit altres lluites locals al voltant de la sanitat i l’educació.

Des de Europa on amb l’espantall de la “transició energètica” “la economia verda” se’ns vol conformar a seguir la roda del capitalisme, l’espoli i la devastació de la terra mitjançant l’extractivisme neocolonial és important conèixer i donar supor a les lluites dels territoris devastats.

CONTRA L’EXTRACTIVISME MINER!

CONTRA EL CAPITALISME VERD!

SOLIDARIES AMB ELS POBLES DE JUJUY!