LA COPA AMÈRICA A VILANOVA

1.-Català

2.-Castellano

1.-La setmana passada, des de el dijous 14 a diumenge 17 es van celebrar a Vilanova i la Geltrú unes regates preliminars per la Copa Amèrica de Vela que s’ha de celebrar l’any que ve a Barcelona, com a preliminar ha estat molt demostratiu del que pot resultar l’esdeveniment fet a l’engròs.

El primer inconvenient va a ser el clima, primer dijous (l’entrenament) no va bufar vent, de fet la resta dels dies tampoc va fer les millors brises i el divendres va ploure i no és massa plausible que el clima de l’any que ve sigui millor.

La gentada que s’esperava i la projecció econòmica que s’anunciava també han quedat en molt menys, l’avaluació d’assistència s’ha quedat en 40.000 (és de suposar que han contat les cames i han dividit per  dos).

El que si ha acomplert les expectatives és el desplegament de control policial, Mossos, Guàrdia Urbana i Guàrdia Civil… i al mar a més a més Salvament Marítim. Al vaixell insígnia de la guàrdia civil estava instal·lat el OWOC (On Water Operation Center) i a la caserna dels Mossos a Vilanova el CECOR (Centre de Coordinació) amb un videowall des de on controlar les càmeres del port, les de transit i seguretat del municipi i les instal·lades per l’esdeveniment (no sabem quantes ni on).

L’armada del mossos en ple (4 naus) i la de la Guàrdia Civil, es van passar la setmana controlant la «navegació» a la zona i els grups subaquàtics dels dos cossos les profunditats marines, per terra gran desplegament, Grup d’Operacions Especials inclòs…. Copa Amèrica de Vela és més control policial i més repressió.

Sens dubte qui treure profit de tot el muntatge serà la marina de iots de luxe Pennedis Vilanova (https://www.pendennis.com/ ), que amb tot el xou i les expectatives de l’any que ve deu pensar treure un bon profit dels seus 48 amarraments per superiots de 25 a 130 metres. Pennedis és una empresa originaria del Regne Unid, que te una drassana (la instal·lació original) a Falmouth a Cornualla on construeixen i restauren iots de fins 100 metres.

Front aquest desplegament d’opulència, contrasta que els dies 16 i 17 es fes una regata de patins de vela, el patí de vela està a les antípodes de les naus de la Copa Amèrica, sense timó, ni quilla, ni botavara… i sobretot sense ordinadors, i sense sponsors, ni inversors, no és d’estranyar que en Grant Dalton (el pope de la Copa Amèrica de 2023 i manania de l’equip Emirates ) consideres interessant que aquestes embarcacions fossin els teloners dels AC40 de la regata realment important.

La regata de Vilanova ha estat un entremès del que es farà a Barcelona l’any vinent, l’espectacle, la especulació, el negoci, la gentrificació, el control policial es superarà de llarg, anem preparant-nos perquè el 2024 la cosa anirà a més.

Contra el capitalisme d’esdeveniments!!

Contra la devastació de la terra!!

2.-La semana pasada, desde el jueves 14 al domingo 17 se celebraron en Vilanova y la Geltrú unas regatas preliminares de la Copa América de Vela que debe celebrarse el próximo año en Barcelona, como preliminar ha sido muy demostrativo de lo que puede resultar el evento hecho al por mayor.

El primer inconveniente va a ser el clima, el primer jueves (el entrenamiento) no sopló viento, de hecho el resto de los días tampoco soplaron las mejores brisas y el viernes llovió y no es demasiado plausible que el clima del año que viene sea mejor.

El gentío que se esperaba y la proyección económica que se anunciaba, también han quedado en mucho menos, la evaluación de asistencia se ha quedado en 40.000 visitantes (es de suponer que han contado las piernas y han dividido por dos).

Lo que si ha cumplido las expectativas es el despliegue de control policial, Mossos, Guardia Urbana y Guardia Civil… y en el mar, además, Salvamento Marítimo. En el buque insignia de la guardia civil estaba instalado el OWOC (On Water Operation Center) y en el cuartel de los Mossos en Vilanova el CECOR (Centro de Coordinación) con un videowall desde el que controlar las cámaras del puerto, las de tráfico y seguridad del municipio y las instaladas por el evento (no sabemos cuántas ni dónde).

La armada de los mossos en pleno (4 naves) y la de la Guardia Civil, se pasaron la semana controlando la «navegación» en la zona y los grupos subacuáticos de ambos cuerpos las profundidades marinas, por tierra gran despliegue, Grupo de Operaciones Especiales incluido…. Copa América de Vela es más control policial y más represión.

Sin duda quién sacar provecho de todo el montaje será la marina de yates de lujo Pennedis Vilanova (https://www.pendennis.com/ ), que con todo el show y las expectativas del próximo año pensará sacar un buen provecho de sus 48 amarres por superyates de 25 a 130 metros. Pennedis es una empresa originaria del Reino Unido, que tiene un astillero (la instalación original) en Falmouth en Cornualles donde construyen y restauran yates de hasta 100 metros.

Frente a este despliegue de opulencia, contrasta que los días 16 y 17 se hiciera una regata de patines de vela, el patín de vela está en las antípodas de las naves de la Copa América, sin timón, ni quilla, ni botavara… y sobre todo sin ordenadores, y sin sponsors, ni inversores, no es de extrañar que en Grant Dalton (el pope de la Copa América de 2023 y manía del equipo Emirates ) consideras interesante que estas embarcaciones fueran los “teloneros” de los AC40 de la regata realmente importante.

La regata de Vilanova ha sido un entremés de lo que se hará en Barcelona el próximo año, el espectáculo, la especulación, el negocio, la gentrificación, el control policial se superará de largo, vamos preparándonos porque en el 2024 la cosa irá a más.

¡Contra el capitalismo de eventos!!

¡Contra la devastación de la tierra!